Natteravnskonferansen 2019 – til inspirasjon og ettertanke

Natteravnskonferansen 2019 – til inspirasjon og ettertanke

 

Fredag 22.mars og lørdag 23. mars var nærmere 170 natteravnere fra hele Norge, samt Danmark, Færøyene og Sverige samlet til konferanse på Scandic hotellet på Flesand.

Foredragsholdere fra fjern og nær, og ikke minst natteravnssekreteriatets innsats, sikret en fantastisk konferanse med høyt faglig nivå og medmennekelighet.

Natteravnene og Tryg 
Monica Rimestad fra Trygs Natteravnssekreteriat og Arne Steinvik som er leder i Natteravnsrådet ønsket alle velkommen til konferanse og overlot ordet til styreleder i Stiftelsen Natteravnene og Skadedirektør i Tryg Norge Karsten Kristiansen som snakket om betydningen av samarbeidet mellom Tryg og Natteravnene. -Dette betydningsfulle samarbeidet har vart i 24 år, og den innsatsen som dere som natteravner gjør for samfunnet og menneskene rundt oss er formidabel. Jeg er stolt over at Tryg bidrar med midler og støtte til Natteravnene.

Søstera til dophuet
Første foredragsholder ut var Jeanette Flagstad som gikk på scenen med foredraget hun kalte: Søstera til dophue. Jeanett startet innlegget sitt med å si: – jeg tror aldri jeg har vært blant så mange mennesker som bryr seg så mye om andre mennesker, og gjør en forskjell!.
Innlegget til Jeanett gjorde at salen satt som spikret, og ikke en lyd hørtes da hun fortalte sin historie som søster til en rusavhengig bror. -Det er mange som kjenner noen, som ikke prater så mye om at de kjenner noen, som er avhengig av rus. Jeg kommer fra en helt vanlig, ressurssterk familie, og min bror har vært rusavhengig i nærmere 20 år, uten egentlig å ha en konkret årsak til at han havnet på kjøret. Det kan hende alle, og det er kun noen få som ender opp som ruset på gaten. Den «usynlige» rusen er mye mer utbredt, og min bror lurte meg om vår familie i mange år før vi oppdaget hva som skjedde med ham. Etter 20 som søstera til dophue har jeg endelig fått oppleve at min bror søker hjelp. Men Jeanette Flagstads perspektiv på rusomsorg er også at det finnes knapt et nettverk til pårørende av rusavhengige, familier som i mange tilfeller går til grunne i forsøket på å hjelpe den rusavhengige.

Drukning vs trafikkdødsfall
Sterk kost. Og konferansen skulle by på flere flotte innlegg, både til inspirasjon og til ettertanke. Natteravnene i Trondheim fokuserte på at Tryg og Natteravnssekreteriatet har hjulpet dem til å sette fokus på trygget i og ved Nidelven, som er Norges farligste elv dersom du ser på drukningsstatistikken. Ved å sette fokus på dette, har Trondheim kommune startet et arbeid med å sette opp gjerder og gjøre det vanskeligere å komme frem til vannkanten. Det er omtrent like mange som drukner i Norge som det omkommer i trafikken, men vi snakker ikke så mye om drukningsforebygging som vi snakker om trafikktrygghet.

Sykt flink ungdomm, men..
Videre snakket Monica Mørk, tjenesteenhetsleder i Bergen Vest politistasjon om ungdom og ungdomstid. Ungdom i 2019 karakteriseres av at det er mange flotte, høflige og velfungerende ungdommer – Sykt bra ungdom- men som igjen har sine utfordringer kanskje i større grad med psykiske problemer. Vi ser også en bekymringsfull tendens til at denne ungdomsgruppen har et mer ukritisk forhold til sin egen seksualitet, og til ulovlige rusmidler. Foreldre som bryr seg er det viktigste for dagens ungdom, men dere som natteravner betyr faktisk veldig mye dere også. Selv om dere kanskje ikke opplever det hver gang, så har den tryggheten dere skaper ved å være tilstede der ungdommer oppholder seg, faktisk ha stor betydning.

Eg e god nok!
Dagens siste foredragsholder var Eddie Eidsvåg, som snakket om å være god nok. ««Eg e god nok ble et foredrag med en god blanding av latter og alvor.
Så fortsatte konferansen med årsmøte i natteravnene, god middag på kvelden og sikkert god stemning. Lørdagen fulgte natteravnskonferansen på med MC ravnene Åsane, Natteravnene Kolstad som snakket om minoriteter som natteravner, samt Dagravnene Sandnes som snakket om «alle trenger noen, og noen trenger deg». Deretter fulgte en viktig kåring; årets natteravner og utdeling av priser. I år gikk årets natteravn til tre natteravner i Grimstad, og en natteravn i Gjesdal. To grupper ble årets natteravngruppe: Natteravnene Rådal og Natteravnene Langhus.

Bry dere, gjør en forskjell!
Konferansen ble avrundet med et innlegg ved Janne Lundholm, «verksamhetschef Stiftelsen nattvandring.nu». Han snakket om ungdom, foreldrerollen og å våge å bry seg under tittelen «At krama en persika». (åÅ klemme en fersken). Arrangementet ble dermed avrundet på beste vis av en foredragsholder som trollbandt forsamlingen og som ga inspirasjon til å være en god natteravn, gode foreldre og et godt medmenneske. Dere kan gå ut å gjøre en forskjell!